Czas wiosenno-letni dostarcza nam wielu przyjemnych doznań, a wśród nich w czołówce plasuje się grillowanie. Nie należy mieć z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia – okazuje się, że grillowane potrawy to nie tylko świetny smak, różnorodność menu i przyjemnie spędzony czas. Stosując kilka mądrych rad i starannie dobierając potrawy, można z grilla uczynić sprzymierzeńca w zdrowym i wartościowym odżywianiu. O tym jak najlepiej wykorzystać wiosenno-letni czas pod względem kulinarnym opowiadają szef kuchni Knorr Piotr Murawski oraz specjalista ds. żywienia Knorr Iwonna Niegowska.
Grilluj na zdrowie!
Podstawową zaletą grillowania jest to, że przygotowujemy mięso bez udziału oleju, a w dodatku podczas obróbki wytapia się z niego nawet do 20% więcej tłuszczu. Dlaczego więc grill ma swoich przeciwników? Zawiłości tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. ?Sęk w tym, co dzieje się z wytopionym tłuszczem. Jeśli kapie on wprost na żarzące się węgle, to zachodzi proces spalania tłuszczu, a podczas niego mogą wytwarzać się szkodliwe substancje. Ale spokojnie, mamy na to radę? – uspokaja żywieniowiec i wskazuje kilka obszarów, na które warto zwrócić uwagę:
– Do palenia w grillu używaj wyłącznie węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych.
– Unikaj chemicznej podpałki, parafiny czy ropy – dzięki temu dym pozostanie wolny od szkodliwych substancji lotnych wydzielanych przez te produkty. Jeżeli podpałka jest niezbędna, pamiętaj, aby korzystać z niej tylko na początku grillowania, gdy jedzenia nie ma jeszcze na ruszcie, i zaczekaj odpowiednio długo z położeniem potraw na ruszt, aby podpałka mogła się wypalić.
– Nie kładź na grilla mięs peklowanych i konserwowanych saletrą, gdyż w wysokiej temperaturze rozkłada się ona do toksycznych związków.
– Potrawy połóż nie bezpośrednio na ruszt, ale na tacki aluminiowe lub folię. Jeśli wytapiający się tłuszcz będzie kapał na rozżarzone węgle, wydzielą się szkodliwe substancje. Dania przygotowywane w folii aluminiowej dodatkowo zyskają na smaku – będą bardziej soczyste.
– Na koniec oczyść ruszt z tłuszczu i pozostałości potraw, gdyż one również są źródłem szkodliwych substancji przy kolejnym używaniu grilla.
Pamiętaj również o dwóch złotych zasadach grillowania, które na pewno przysłużą się Twojej diecie:
– Nie piecz mięsa zbyt długo, bo stanie się ono wysuszone, a co za tym idzie, ciężkostrawne i ubogie w wartości odżywcze.
– Grillowane potrawy podawaj z dużą ilością warzyw i owoców. Ważne, aby grillowa uczta obfitowała nie tylko w mięso, ale także w różnego rodzaju sałatki.
Prosty przepis na grilla
Potrawy z grilla nie wymagają wielkiego kunsztu kulinarnego, zazwyczaj wystarczy przestrzegać kilku podstawowych wskazówek. Nie są też czasochłonne – wszak nie liczymy czasu miło spędzonego w otoczeniu rodziny czy znajomych na świeżym powietrzu. Te zalety dostrzegli kucharze Knorr i w ramach akcji ?Prosty przepis na grilla? podkreślają, jak niewiele potrzeba, by cieszyć się smakiem kruchego, aromatycznego mięsa. Radzą też, jak najlepiej przygotować się do uczty na świeżym powietrzu. Dzięki temu szybko i prosto skompletujemy wszystkie produkty potrzebne do przygotowania udanego spotkania przy grillu. Na przykład w sklepach na wspólnych ekspozycjach znajdziemy przyprawy i sosy sałatkowe Knorr oraz ketchupy i majonezy Hellmann?s. Tuż obok zlokalizowane są ulotki z przepisami szefów kuchni Knorr na sezon grillowy. Będą nas one inspirować i jednocześnie pomagać w robieniu zakupów.
Poprosiliśmy Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr i współtwórcę programu ?Prosty przepis na dziś!?, by podzielił się z nami swoim długoletnim doświadczeniem i zdradził tajemnice swoich ulubionych przepisów.
Tak niewiele decyduje o tak wielu ? marynata
?Zazwyczaj do sporządzenia marynaty wykorzystuje się m.in. ocet, wino, sok z cytryny, musztardę oraz rozmaite przyprawy, a nawet miód. Zadaniem marynaty jest wzbogacenie smaku i aromatu grillowanej potrawy, nadanie odpowiedniej kruchości mięsu czy rybom. Ale jest jeszcze jedna zaleta marynaty, o której rzadko się mówi – odpowiedni zestaw ziół i przypraw wpływa na lepsze trawienie grillowanych specjałów? – opowiada szef Kuchni Knorr. ?Sprawdzonym połączeniem jest dla mnie gorczyca i kolendra, które świetnie wzbogacą smak karkówki. Co ciekawe, nawet zwykła musztarda wystarczy czasem, by mięso smakowało niebanalnie?. A oto przepis Piotra Murawskiego na Grillowane szaszłyki:
http://www.przepisy.pl/przepis/szaszlyki-z-grilla#szukaj/szaszłyki z karkówki/przepisy
Kurczak na grillu
Kurczak to ulubione mięso Polaków, nic więc dziwnego, że króluje również na grillu. Jego zaletą jest, że ma w sobie mniej kalorii niż np. wieprzowina. Piotr Murawski poleca przyrządzać kurczaka w marynacie stworzonej na bazie jogurtu – dzięki temu mięso nigdy nie będzie suche. Odpowiednio doprawiony jogurt nada kurczakowi wyrazisty smak.
Poza piersiami na grilla idealnie nadają się udka – będą smakować dobrze zarówno na ostro, jak i na słodko. ?Udka zazwyczaj rozcinam na pół – wtedy szybciej się dopiekają? – radzi Piotr Murawski. A oto przepis na Grillowaną pierś z mozzarell oraz Kurczaka w marynacie pikantnej:
Tajemnica tkwi w dodatkach
Nawet jeśli wybieramy bardziej tłuste potrawy, np. naszą ulubioną kiełbasę lub kaszankę, możemy to zrównoważyć, podając mięso z dodatkiem warzyw. Kiełbasa świetnie będzie smakować z cukinią.
Wspaniale smakują również grillowane plastry cebuli, bakłażany, papryka, cykoria, które można podawać z rozmaitymi sosami. Prawdziwym rarytasem są również pieczone jabłka czy banany z grilla. Można także spróbować grillowanych serów – sprawdzi się grecka feta, kawałki parmezanu czy mozzarelli zapieczone w pergaminie razem z pomidorami. Oczywiście wciąż nie wychodzi z mody delikatnie wędzony na grillu camembert.
Ryby – mistrzostwo świata
?Jeśli mowa o dodatkach warzywnych, to muszę przyznać, że mi najlepiej smakują one w towarzystwie ryby? – komentuje Murawski. ?Cieszy również fakt, że Polacy coraz bardziej doceniają ryby, również na grillu, dopuszczając pstrąga i łososia. Ryby są dość delikatnym mięsem, dlatego nie wymagają długiego marynowania. Wystarczy na chwilę zanurzyć je w odpowiedniej kompozycji ziół i przypraw?. Ulubione jeden z ulubionych przepisów szefa kuchni Knorr:
http://www.przepisy.pl/przepis/losos-z-grilla-na-warzywach#szukaj/łosoś/przepisy
Garść rad zamiast podsumowania
O czym jeszcze warto pamiętać, by goście z niecierpliwością czekali na zaproszenia na grilla właśnie od Ciebie? Poniżej rady Piotra Murawskiego dotyczące konkretnych rodzajów mięs.
– Polędwiczki wieprzowe – są dość delikatnym mięsem, dlatego łatwo można je zamarynować, używając do tego choćby kostki rosołowej. Najlepiej nie wysmażać polędwiczek do końca – najsmaczniejsze są lekko różowe. Dobrym pomysłem jest również zawinięcie ich w plaster boczku. Jako że polędwiczki są dość chudym mięsem, warstwa boczku pomoże zachować soczystość potrawy.
– Kaszanka – idealnie z kaszanką komponuje się cebula oraz majeranek. Kaszankę grillujemy zawiniętą w folię aluminiową.
– Wołowina – nie potrzebuje, a wręcz nie lubi silnych marynat. Wystarczy, że zanurzymy ją tuż przed grillowaniem na 2-3 minuty w sosie czy marynacie. Nie przesadźmy również z solą, ponieważ od nadmiaru soli mięso stanie się twarde. Z wołowiny idealnie na grilla nadaje się rostbef, antrykot i oczywiście polędwiczki wołowe. Przy wyborze wołowiny warto zwrócić uwagę, by miała strukturę lekko marmurkowatą, tzn. poprzerastaną delikatnie tłuszczem. Wytapiając się, sprawi on, że mięso będzie delikatne.
Więcej sprawdzonych przepisów na smakołyki z grilla czeka na stronie www.przepisy.pl oraz w ramach programu kulinarnego Knorr ?Prosty przepis na grilla?.
dostarczył: infoWire.pl